Amerikanische Bürger wütend auf die Banken

2 min
Veröffentlicht am: 31-08-2015 Zuletzt geändert am: 22-01-2024

Ab morgen leitet das Finanzamt die Bankinformationen von zehntausenden von Auslandsamerikanern an die amerikanische Regierung weiter. Diese Bürger haben nämlich die Pflicht – oft ohne dass sie es selber wissen – eine Steuererklärung in den Vereinigten Staaten einzureichen.  

Die weitergeleiteten Informationen betreffen die sogenannten “US-Persons”. “Das bedeutet, dass man entweder ausserhalb der USA geboren ist und einen amerikanischen Elternteil hat, oder man ist im Besitz einer Greencard, einer amerikanischen Aufenthaltsgenehmigung”, sagt Daan Durlacher, ein niederländischer Amerikaner aufgrund seiner amerikanischen Mutter, Gründer der Beraterfirma ‘Americans Overseas’.

Zwartspaarders
De Verenigde Staten maken sinds 2009 internationaal actief jacht op zwartspaarders. In 2013 sloot de VS ook met Nederland een verdrag, waardoor Nederlandse banken verplicht zijn door te geven hoeveel geld Amerikanen op Nederlandse bankrekeningen hebben staan. Zo worden Amerikaanse zwartspaarders ontdekt. Maar hierbij wordt volgens Durlacher een grote foute gemaakt.

 “Verzekeraars en banken moeten volgens deze afspraak US Persons aangeven die meer dan 50 duizend dollar op hun rekening in Nederland hebben staan. Dat is op zich een prima manier om zwartspaarders naar boven te brengen.”

Boos
Zij hebben hun leven in Nederland opgebouwd en toch moeten zij volgens de Amerikaanse wet belastingaangifte doen in Amerika. Over het algemeen mogen ze ook niet in Nederland beleggen. “Waar wij ons daarnaast boos om maken”, zegt Durlacher, “is dat de Nederlandse banken lukraak iedereen van wie zij vinden dat diegene een US Person is op de lijst van de Belastingdienst zetten en zich niet houden aan de grens van 50 duizend dollar die de Amerikanen hebben opgesteld.” Ook mensen met minder geld op hun rekening worden dus doorgegeven aan de Amerikaanse overheid. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat in een reactie weten dat de drempel van 50 duizend dollar volgens de Amerikaanse wet niet verplicht is. “Elke bank maakt op basis van individueel beleid een afweging of zij de drempel hanteren. Er is ook een aantal banken dat niet rapporteert onder de 50 duizend dollar”, aldus woordvoerder Jelle Wijkstra.

Fouten
Een ander probleem is volgens Durlacher dat er in de brieven die de banken naar de US Persons sturen nogal wat fouten zitten. Zo wordt er in de brief gevraagd of je een Amerikaans paspoort hebt. “Dat is geen juiste vraag. Er zijn een heleboel Nederlanders die wel de Amerikaanse nationaliteit hebben door bijvoorbeeld een Amerikaanse ouder, maar geen Amerikaans paspoort. De banken gebruiken een verkeerde definitie.”

Ministerie van Financiën
NVB-woordvoerder Wijkstra zegt dat de Nederlandse banken hun klanten zo goed mogelijk willen inlichten over de Amerikaanse belastingwet. Hiertoe heeft de vereniging een webpagina geopend met onder meer een Q&A.Deze week spreekt Durlacher met het ministerie van Financiën om zijn zorg te delen.

Een versie van dit nieuwsbericht wered oorspronkelijk gepubliceerd op 31 augustus 2015 door BNR
Op dit artikel rust auteursrecht van BNR en respectievelijk van de oorspronkelijke auteur(s).

Nehmen Sie jetzt für weitere Informationen Kontakt auf

 

 

Melden Sie sich für den Newsletter an, um auf dem Laufenden zu bleiben.

Bleiben Sie auf dem Laufenden mit allen Informationen, die Sie als US-Person benötigen.

*“ zeigt erforderliche Felder an

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Akzeptieren Sie die Bedingungen und Konditionen*
Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.