IRS closes net around Americans living abroad

 

us-passport
Nederlanders die ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, zijn verplicht belastingaangifte in de Verenigde Staten te doen. De Amerikaanse belastingdienst jaagt al jaren op Amerikanen in het buitenland en wordt nu nog strenger. Vrijdag werd bekend gemaakt dat de mogelijkheid om, met een tijdelijk Social Security number, aangifte te doen vervalt. Bovendien konden mensen die niet wisten dat ze verplicht waren aangifte te doen, gebruik maken van een inkeer regeling. Het einde van die regeling is ook aangekondigd en mensen die nog geen aangifte hebben gedaan, kunnen hoge boetes verwachten.

Dat meldt de redactie van Reporter Radio in de Sportzomer op Radio 1.

Volgens de organisatie Americans Overseas, gaat het om honderdduizend mensen in Nederland en op de Nederlandse Antillen. Zij zijn verplicht om belastingaangifte te doen omdat zij de Amerikaanse nationaliteit hebben óf in het bezit zijn van een Green Card.  

Als ze geen SSN (Amerikaans burgerservicenummer)hadden, werd dat tot op heden opgelost met een tijdelijk SSN nummer. Die mogelijkheid is dus vervallen. Een SSN aanvraag duurt 6 tot 9 maanden. Als het niet lukt op tijd van de inkeer regeling gebruik te maken, dan krijgen mensen hogere eisen opgelegd én boetes omdat ze in gebreke blijven. 

Daan Durlacher, medeoprichter van Americans Overseas een organisatie die Nederlanders helpt met deze belastingproblematiek: ‘Er is nu spoedberaad met internationale accountants om te kijken wat er nog mogelijk is om mensen te helpen zonder SSN. De boetes kunnen oplopen tot 50% van het hoogste saldo op je bankrekening’. 

In 2015 accepteerde de Nederlandse regering de consequenties van de Amerikaanse wet FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Die hield in dat Nederlandse financiële instellingen verplicht werden gegevens van klanten (oa banksaldi en persoonsgegevens) door te geven aan de Amerikaanse belastingdienst (IRS). 

Nederlanders met de Amerikaanse nationaliteit zijn noch door Amerika, noch door de Nederlandse overheid op de hoogte gebracht van de verplichting aangifte te doen. Bovendien laat ook de informatievoorziening van banken zeer te wensen over, zo bleek uit een onderzoek dat Americans Overseas in juni in opdracht van de overheid heeft gedaan.

Luister hier naar de volledige Radio1 uitzending: Amerikaanse belastingdienst sluit het net rond amerikanen in nederland 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]