7 belangrijke dingen om te weten over FATCA

4 min
Gepubliceerd op: 27-08-2018 Laatst gewijzigd op: 04-03-2024

Wat is FATCA? Lees hier de 7 belangrijkste dingen om te weten over de Amerikaanse wet FATCA.

1. Wat is FATCA?

FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) is een Amerikaanse wet die wereldwijd belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen in het buitenland bestrijdt.

Als US person krijgt u met deze wet te maken.

2. Voor wie is FATCA van toepassing?

Belangrijk om te weten: de FATCA wetgeving  is alleen van toepassing als u belastingplichtig bent in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse belastingdienst (de IRS) omschrijft een Amerikaanse belastingplichtige als een US Person.

U bent automatisch Amerikaans belastingplichtige als u

Het maakt daarbij niet uit of u ooit gewoond of gewerkt hebt in de VS.

3. Hoe staat het met FATCA wetgeving in Nederland?

De FATCA wetgeving is vastgelegd in een overeenkomst tussen Nederland en de VS tegen belastingontwijking en zwart sparen.

De wet bepaalt dat alle financiële instellingen (o.a. banken, verzekeraars, pensioen instellingen), in Nederland maar ook wereldwijd, informatie over hun Amerikaanse klanten, personen en bedrijven, moeten doorgeven aan de IRS.

Financiële instellingen zijn verplicht zich te houden aan deze zogenaamde FATCA classification. De FATCA CRS (Common Reporting Standard) is een internationaal formaat om deze gegevens uit te wisselen over bankrekeningen.

De wet houdt onder andere in dat klanten van Nederlandse banken, hun informatie aan de bank moeten opgeven. Deze gegevensuitwisseling heeft gevolgen voor Amerikaanse belastingplichtigen.

Het gaat hierbij om gegevens over eigen bankrekeningen, bankrekeningen waar iemand toe is gemachtigd, beleggingsrekeningen, pensioenrekeningen en andere financiële rekeningen.

4. Wat is de FATCA IGA Netherlands?

De Nederlandse en Amerikaanse overheid hebben via een Intergovernmental Agreement (IGA) afspraken gemaakt.

Een belangrijke reden voor deze IGA is dat Nederlandse financiële instellingen niet meer apart een overeenkomst met de IRS hoeven te sluiten. In plaats daarvan loopt de gegevensuitwisseling (financieel, persoonlijk) direct via de Nederlandse Belastingdienst.

5. Hoe staat het met FATCA IRS en de Nederlandse belastingdienst?

De Nederlandse Belastingdienst ontvangt alle gegevens van de financiële instellingen en wisselt deze gegevens automatisch met de IRS uit.

De IRS gebruikt vervolgens deze data om US persons en hun vermogen in kaart te brengen. US persons dienen Amerikaanse belastingaangifte in te dienen: vaak is er niets verschuldigd aan belastingen.

Helaas is er bij US persons vaak überhaupt niet bekend dat zij belastingplichtig zijn in Amerika. Zij hebben de afgelopen jaren niet of zelfs nooit belastingaangifte gedaan bij de IRS.

6. Wat is een FATCA status voor klanten bij financiële instellingen?

Financiële instellingen moeten volgens de wet nagaan of klanten aangemerkt kunnen worden als US Person. De instellingen sturen daarom een FATCA formulier met verschillende vragen om uw buitenlandse belastingstatus te kunnen bepalen.

FATCA formulier

Het formulier bevat vragen als:

Het is verstandig om het formulier correct in te vullen en in te dienen. Indien u het formulier niet indient, worden gegevens altijd doorgezet naar de IRS.

7. Hoe staat het met FATCA ABN AMRO en FATCA ING?

Nederlandse banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank mogen niet van deze regels afwijken. De Nederlandse en Amerikaanse wetgeving bevat namelijk sancties voor banken als zij deze verplichtingen niet nakomen.

Een gevolg van de Amerikaanse wetgeving kan soms zijn dat bepaalde banken rekeningen van hun cliënten afsluiten of bancaire diensten weigeren. Het is namelijk heel duur voor banken om dit steeds te blijven controleren. Helaas komt dit steeds vaker voor.

Meer weten over FATCA Nederland bij Americans Overseas?

Wij, de oprichters van Americans Overseas, zijn geboren in Nederland en hebben onze Amerikaanse nationaliteit gekregen via onze (Amerikaanse) moeder. Toen wij in 2013 voor de eerste keer hoorde over FATCA, heerste er bij ons ongeloof (dit kan toch niet waar zijn), woede (waarom kan men dit zomaar doen), angst (krijg ik nu boetes of problemen), en paniek (wat moet ik doen).

Het is (helaas) wel waar dat er een Amerikaanse belastingplicht is. Er was voor ons geen informatie van de lokale overheid, het consulaat verwees ons naar de IRS en de IRS was ondoordringbaar.

Wij zijn daarom dit initiatief begonnen om mensen te helpen met goede informatie over het belastingsysteem Amerika , onnodige paniek te voorkomen, en vrijblijvend en kosteloos hulp aan te bieden. Indien gewenst en nodig beschikken wij over een netwerk van betaalbare professionals (accountants), die u verder kunnen helpen met uw verplichtingen.

Bent u Amerikaans belastingplichtig? Meer weten over de impact van de FATCA wetgeving? Denkt u dat u mogelijk belastingplichtig bent in de Verenigde Staten en heeft u geen belastingaangifte gedaan? Neem contact op met Americans Overseas.

 

Neem nu contact op voor meer informatie

 

Bronnen FATCA Nederland:

Videos

Helaas heeft de wetgeving ertoe geleid dat veel bankrekeningen van Amerikaanse burgers zijn gesloten. Hoewel het zeker geen humoristisch onderwerp is geeft de volgende satire een goede uitleg over het belastingsysteem Amerika: FATCA explained in four minutes.

Antwoord op de vraag Wat is FATCA?

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Blijf op de hoogte van alle informatie die je als US Person nodig hebt.

"*" geeft vereiste velden aan

Meer nieuws over FATCA

Bekijk al het nieuws

Wat is FATCA?

Video over FATCA